Dünyanın en büyük stablecoin ihraççısı Tether, ABD hükümetinin tartışmalı şirkete gözünü diktiği bildirildiğinden potansiyel bir fırtınayla karşı karşıya. Bu uyarı, World Class podcast’inde yakın zamanda yapılan bir röportaj sırasında endişelerini dile getiren Ripple CEO’su Brad Garlinghouse’dan geliyor.
Ripple CEO’su Tether hakkında açıklama yaptı
Garlinghouse, ABD’nin Tether’e karşı harekete geçmesi durumunda kripto para birimi alanında önemli bir bozulma potansiyelinin bulunduğunu vurguladı. “ABD Hükümeti Tether’in peşinde. Bu benim için açık” dedi. CEO ayrıca Tether’in kripto ekosistemindeki önemli rolünü kabul ederek olası düzenleyici önlemlerin dalgalı etkilerine ilişkin endişeleri artırdı.
Bu gelişme, Tether’in USDT stablecoin’inin yaptırım uygulanan ülkeler ve terör örgütleri tarafından ABD’nin mali kısıtlamalarını aşmak için kullanıldığına dair artan kanıtların ortasında geliyor. Nisan ayında ABD Hazine Müsteşar Yardımcısı Adewale Adeyemo, Senato Bankacılık Komitesi önünde ifade vererek Rusya’nın Ukrayna’daki savaşa yanıt olarak uygulanan yaptırımları aşmak için USDT kullandığına dikkat çekti.
Kara para aklama faaliyetlerinde stablecoin kullanımı
Ayrıca yakın tarihli bir BM raporu, kara para aklama faaliyetlerinde kripto para birimlerinin yaygın kullanımına ışık tuttu. Tether’in USDT’si, özellikle TRON Blockchainindeki, yasa dışı çevrimiçi kumar platformlarında öne çıkan bir araç olarak ortaya çıktı. Bu endişelere rağmen Tether, bu tür faaliyetlerle mücadele etmek için kolluk kuvvetleriyle uyum ve işbirliği konusundaki tutumunu sürdürüyor. Şirket, yasa dışı operasyonlara karışan önemli miktarda USDT ile bağlantılı adreslerin dondurulması da dahil olmak üzere adımlar attı.
Ancak Tether’in, 110 milyar doları aşan piyasa değeri ve 4,52 milyar dolarlık tarihi ilk çeyrek net karı ile önde gelen stablecoin konumu, en azından şimdilik caydırılacak gibi görünmüyor. İlginç bir şekilde bu haber, blockchain alanındaki rakiplerden biri olan Ripple’ın geçen ay stablecoin pazarına girme planlarını duyurmasının ardından geldi.
Stablecoinlerin geleceği ne olacak?
Şirket, “Ripple’ın stablecoinlere geçişi sadece inovasyonla ilgili değil. XRPL ekosistemine katkıda bulunmak ve daha sağlam ve çeşitli bir kripto ortamına zemin hazırlamakla ilgili” dedi. Ripple’ın stablecoin’iyle ilgili ayrıntılar gizli kalırken, CTO David Schwartz ismin Haziran ayında açıklanabileceğini ima ederken, şirketin bu alana girişi zaten karmaşık olan anlatıya başka bir katman daha ekliyor.
ABD hükümetinin Tether’e karşı yaklaşan eylemi, Ripple’ın yeni girişimiyle birleştiğinde, stablecoin’lerin geleceği için önemli bir belirsizlik dönemi sunuyor. Tether’in düzenleyici fırtınayı atlatıp atlatamayacağı veya Ripple’ın girişinin manzarayı yeniden şekillendirip şekillendirmeyeceği henüz bilinmiyor. Kesin olan bir şey var: Önümüzdeki aylar muhtemelen stabilcoin piyasasında yoğun bir inceleme ve potansiyel değişim dönemine tanık olacak.